Skip to content

Provedena još jedna radionica “Oživljavanje priča iz mladosti”

Provedena još jedna radionica “Oživljavanje priča iz mladosti” published on

Na trećoj radionici „Oživljavanje priča iz mladosti“ koju vodi Tatjana Zuber u sklopu projektu „Zlatna dob II“ koji financira Ministrastvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a provodi se u partnerstvu sa Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima i Domom za starije i nemoćne osobe Vukovar,  tema je bila „Maškare“.

Sudionice radionice su se prisjetile kako su se maškare održavale u njihovom djetinjstvu i mladosti.

U nekim krajevima, poput Bosne taj običaj nije postojao ali u Slavoniji su maškare bile uobičajene u vrijeme prije korizme odnosno velikog uskrsnog posta. Svi su im se radovali jer su one bile prilika za druženje i veselje. Maskirani, uglasnom djeca i mladi, su išli od kuće do kuće i pjevali prigodne pjesme te su ih domaćini tom prigodom počastili. Sudionice su se prisjetile kako su se ove prigode koristile i za uskazivanje simpatija među curama i dečkima, zadirkivanja i općenito za druženje. 

Najčešće su se žene maskirale u muškarce i obrnuto ili mlađi u starije prilikom čega su morali biti vrlo maštoviti u osmišljavanju svojih maski jer nisu imali na raspolaganju velik izbor materijala kao što to imamo danas. Uglavnom su maske radili od papira, čarapa i stare odjeće ili posuđivali šešire, marame, štapove od starijih i sl.

Priču je sastavila volonterka RomanaUglješić.

 

Primary Sidebar