Skip to content

Održana još jedna radionica “Oživljavanje priča iz mladosti”

Održana još jedna radionica “Oživljavanje priča iz mladosti” published on

Na sedmoj radionici „Oživljavanje priča iz mladosti“ koju vodi Tatjana Zuber u sklopu projektu „Zlatna dob II“ koji financira Ministrastvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a provodi se u partnerstvu sa Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima i Domom za starije i nemoćne osobe Vukovar, tema je bila „Moda naše mladosti“.
Sudionice radionice su se prisjetile kako su pratile modu i odijevale se u njihovoj mladosti.
Tema se korisnica jako svidjela jer su u pitanju žene kojima je moda važan dio života. Kako potječu iz različitih krajeva imaju i različite priče o praćenju mode i odijevanju. Korisnica koja je iz ruralnih krajeva ispričala je kako su u vrijeme njezine mladosti sami izrađivali konac od konoplje koju su sami uzgajali, tkali materijale za razboju, bojali ih prirodnim bojama dobivenim od drveta te ručno šivali odjeću. Vunu su također sami radili od ovčijeg runa. 
Korisnice iz urbanih područja i malo mlađe su se prisjetile kada su se pojavile prve japanke, kako su u to vrijeme nosile danas popularne balerinke i isusovke. Sve do 90ih godina prošlog stoljeća žene su uglavnom nosile suknje i većina ih je radila ručne radove, pletenine su onda bile vrlo moderne. Prisjetile su se i nekih ženskih časopisa, preko kojih su pratile modne trendove, poput „Žena danas“, „Svijet“, „Bazar“ i popularna „Burda“ u kojima su nalazile ideje za modne kombinacije. Ti časopisi su objavljivali i krojeve za šivanje pa su one spretnije same šivale odjeću. Ispričale su i kako su krišom nosile mini suknje jer su im roditelji to branili, onda se to nije smatralo pristojnim.

Primary Sidebar