Skip to content

Održana još jedna radionica “Oživljavanje priča iz mladosti”

Održana još jedna radionica “Oživljavanje priča iz mladosti” published on

Udruga žena Vukovar je u partnerskoj ustanovi Dom za starije i nemoćne osobe Vukovar održala vođenu radionicu Priče iz mladosti s temom „Školski dani“.  Radionica je održana u okviru projekta „Zlatna dob II“ koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a provodi se u partnerstvu sa Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima i Domom za starije i nemoćne osobe Vukovar. Radionicu je vodila Tatjana Zuber.

Sudionici radionice su se prisjetili svojih školskih dana.  Oni koji su živjeli u ruralnim područjima su svi morali raditi kod kuće ali je bilo uobičajeno da nakon osnovne škole odu „na zanat“, školovati se za neko zanimanje. Neki od njih koji nisu završili ni zanate vrlo rano su počeli raditi, već sa 15-16 godina, pa su se poslije školovali uz rad u tzv. Večernjim školama.

U seoskim sredinama su učitelji bili vrlo cijenjeni i često su ih roditelji darivali (kokošima, jajima i sl.). Oni najstariji korisnici doma su se prisjetili kako nisu imali bilježnice nego je svatko imao svoju malu ploču za pisanje na kojoj je pisao s grafitnom pisaljkom a za matematiku su sami izrađivali, od grančica, štapiće za računanje. Gimnazije su bile muške i ženske i učenici su tada nosili uniforme, pravila su bila stroga i nisu smjeli biti viđeni u gradu iza 8 sati navečer. Školovanje je u to vrijeme bilo besplatno, svi su dobijali knjige u školi a također su  imali i organizirane besplatne izlete. Na žalost, bilo je prisutno i kažnjavanje djece šibom, zbog nesposluha i sl.

Zanimljiva anegdota koju su podijelili s nama je kako su dječaci znali raditi nepodopštine pa bi ulovili vrapca te ga stavili u ladicu učiteljevog stola. Kada bi učitelj otvorio ladicu vrabac bi odletio i to je svima bilo smiješno.

Tema radionice je svima bila vrlo zanimljiva i složili su se sa onom starom poslovicom „Od kolijevka pa do groba najljepše je đačko doba“.

Primary Sidebar