Skip to content

Provedena još jedna radionica “Oživljavanje priča iz mladosti”

Provedena još jedna radionica “Oživljavanje priča iz mladosti” published on

Udruga žena Vukovar je u partnerskoj ustanovi Dom za starije i nemoćne osobe Vukovar 30.7.2018. godine održala vođenu radionicu Priče iz mladosti s temom „Godišnji odmor“. Radionica je održana u okviru projekta „Zlatna dob II“ koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku a vodila ju je Tatjana Zuber. 
Korisnice Doma su imale različita sjećanja na zadanu temu jer su neke bile u radnom odnosu a neke nisu pa tako nisu ni imale godišnji odmor. Jedna je korisnica radila u polju kao najamni radnik pa je najviše posla imala upravo ljeti ali je ipak koristila slobodno vrijeme za kupanje na Dunavu. Korisnice koje su radile u kombinatu „Borovo“ su imale kolektivni godišnji odmor u srpnju kada je prestajala proizvodnja pa su uglavnom ljeto provodile u odmaralištu Kombinata u Vodicama. Neke su imale priliku ljetovati i besplatno jer su bile izabrane od radnog kolektiva kao iznimne radnice ili prema godinama radnog staža. „Borovo“ je omogućavalo svojim radnicima koji su imali zdravstvene probleme besplatno ljetovanje i liječanje, po preporuci liječnika, u Srebrenici u banji „Guber“ ili u Daruvarskim toplicama. Prije godišnjeg odmora su obavezno dobivali regres. Nekada su ljetovali i u odmaralištima Šećerane Osijek putem razmjene sa kombinatom. 


Korisnica koja je radila u prosvjeti se prisjetila kako su imali puno vremena za putovanja i uvijek su se trudili obilaziti i upoznavati različita mjesta. Putovali su i u inozemstvo u Italiju, tadašnju Češkoslovačku, ali najčešće u Mađarsku koja je bila blizu i vrlo financijski povoljna pa su se ta putovanja koristila i za kupnju. Najčešće su putovale vlakom i to je dugo trajalo jer su vlakovi često kasnili i bili prebukirani putnicima. 
U vrijeme njihove mladosti postojali su i tzv. Ferijalni savezi koji su okupljali omladinu do 26 godina starosti koji su plaćali male članarine i preko Saveza onda imali priliku putovati na ljetovanje u odmarališta Saveza kojih je bilo po cijelom Jadranu. Bilo je i onih koji si nisu mogli priuštiti ljetovanje jer su gradili kuće a jedna je korisnica ispričala kako je mlada ostala udovica s dvoje djece pa nije imala financijskih mogućnosti.
Ako nisu išli na more ljudi su se u ljetnim mjesecima rashlađivali na rijekama Dunavu i Vuki i uživali u druženju na Vukovarskoj Adi i Vučedolu.
Priču je sastavila volonterka Dejana Macura.

Primary Sidebar