Ispis

55576657 1220864401401957 3670495157288960000 n

Svjetska banka je 22. ožujka 2019. u Europskom domu u Zagrebu, pod pokroviteljstvom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić, predstavila izvješće: Ulaganje u jednake mogućnosti za sve: analiza rodne ravnopravnosti u Hrvatskoj, kojeg je moderirala direktorica ODRAZ-a Lidija Pavić-Rogošić. Preko 100 sudionika/ica, od predstavnika/ica ministarstava i javnih institucija, poslovnog sektora, (ženskih) udruga i poduzetnica te medija sudjelovalo je na predstavljanju izvješća i panel raspravi "Ulaganje u jednake mogućnosti za sve". Na predstavljanju analize Svjetske banke ispred Udruge žena Vukovar sudjelovala je naša koordinatorica Mirjana Mizdrak Mišanović.

"Ravnopravnost spolova zahtijeva uključivo obrazovanje, dostupnost zdravstvenim uslugama i društvene norme koje će ženama omogućiti da donose odluke na vlastitu dobrobit i dobrobit svojih obitelji," rekla je u uvodnom obraćanju Elisabetta Capannelli, voditeljica Ureda Svjetske banke za Hrvatsku. "Ako ženama i muškarcima pružimo jednake mogućnosti, Hrvatska će biti konkurentnija u svjetskom gospodarstvu u budućnosti."

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić istaknula je kako je društvena zadaća da osiguranjem jednakih mogućnosti žene i muškarci postižu uspjeh, jer korist od tog pristupa imaju svi - i pojedinci i društvo u cjelini. Svako demokratsko društvo može napredovati samo ako se oslanja na bogatstvo različitosti, a to uključuje i sudjelovanje žena, njihovih potencijala, znanja i vještina na svim razinama, poručila je pravobraniteljica.

analiza rodne ravnopravosti

Tara Sharafudeen, viša stručnjakinja za društveni razvoj i Paul Andres Corral Rodas, stručnjak za obradu podataka u nastavku su predstavili izvješće Svjetske banke Ulaganje u jednake mogućnosti za sve: Analiza rodne ravnopravnosti u Hrvatskoj, kojim se analizira stanje ravnopravnosti između muškaraca i žena te je utvrđeno kako najveće razlike postoje u mogućnostima ostvarivanja ekonomskih primanja koje proizlaze iz nedostataka u obrazovanju, zdravstvenoj skrbi i skrbi za djecu. Zbog rodnih uloga i socioekonomskih ograničenja žene imaju ograničenu ulogu i na tržištu rada te imaju manje mogućnosti za bavljenje poduzetništvom.

Nakon kratke rasprave, događaj je nastavljen panel raspravom "Ulaganje u jednake mogućnosti za sve" u kojoj su sudjelovale Ivana Matić, osnivačica i CEO Women in Adria - branda za žene u biznisu, Sonja Vuković, predsjednica Udruge za kreativni razvoj Slap, pokretačica društvenog poduzetništva u Hrvatskoj kojim se bavi već više od 20 godina i koordinatorica Regionalnog foruma socijalnog poduzetništva i Ana Marija Tkalčec, koordinatorica Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) i voditeljica programa Socijalna pravda i jednake mogućnosti te Mirko Petrić, viši predavač s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru.