21. ožujka 2017. godine u 10 h u gradskoj vijećnici u Vukovaru održana je konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja postupaka javne nabave na lokalnoj razini u okviru projekta „Jačanje društvenih kapaciteta za borbu protiv korupcije“. Projekt je financiran od strane Europske unije i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, a provedba projekta započela je početkom 2015. godine.
Nositelj ovog projekta je organizacija Partnerstvo za društveni razvoj iz Zagreba, a partneri na projektu su Udruga općina u Republici Hrvatskoj, Hrvatska udruga trenera i specijalista u javnoj nabavi, Cenzura plus – udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda, Udruga Zora, Projekt građanskih prava Sisak i Udruga žena Vukovar.
Zamjenica koordinatorice Udruge žena Vukovar, Jelena Milić održala je pozdravni govor u kojem je ukratko predstavila projekt te pozvala gospođu Tihomilu Jovanović, novinarku koja je sudjelovala na istraživanju u projektu, da ukratko predstavi probleme s kojima se susrela prilikom istraživanja o javnoj nabavi.
Nakon govora o javnoj nabavi gospođe Jovanović, sam projekt predstavio je Munir Podumljak, izvršni direktor Partnerstva za društveni razvoj, organizacije koja je provodila projekt E- score u okviru kojeg se radilo istraživanje o javnoj nabavi.
On je istaknuo kako se Hrvatska, unatoč tome što ima jedan od najboljih Zakona o javnoj nabavi u EU, susreće sa problemima kontrole u postupcima javne nabave.
Prikazao je rezultate prikupljene od 2012. do 2015. u gradovima i općinama koje su sudjelovale u istraživanju gdje su vidne nepravilnosti u javnoj nabavi, te iznio preporuke u kojima je između ostalog napomenuo kako se hitno treba riješiti problem smanjene transparentnosti postupaka javne nabave putem osnažene centralizirane evidencije provedenih postupaka bagatelne nabave, osigurati kompetitivnost postupaka javne nabave putem propisanih minimalnih uvjeta kompetitivnosti (najmanji broj ponuditelja dozvoljen za sklapanje ugovora) te osigurati kvalitetniji nadzor nad poštivanjem odredbi Zakona o javnoj nabavi.
Konferenciji su nazočili predstavnici JL(R)S i predstavnici organizacija civilnog društva s područja Vukovarsko – srijemske županije koji su konferenciju ocijenili vrlo pozitivnom i korisnom u smislu informiranja javnosti o problemima koji postoje u javnoj nabavi u Republici Hrvatskoj.17571158_10210177550849941_1152683422_o17571421_10210177542929743_2110698261_o

Partneri

hzz appicon1024x1024       czss        EDVU logo         Udruga za podršku žrtvama i svjedocima  

dom za starije i nemocne ososbe vukovar logo        Delfin pakrac       SOS Virovitica        oaza

Donatori

asb logo c&a fondacija logo gfw logoslagalica logo grad vukovar logo  ministarstvo za demografiju logo   vsž logozajednicki put logoeu zastava small           grb zg og

pravosudjemediterranenmediterranen