Psihosocijalna podrška

Želite li izići iz nasilničkog odnosa svakako potražite pomoć, jer postoje brojne službe koje će vam pružiti pomoć i zaštitu. Nasilje nikako nije vaša krivica i razumljivo je da želite slobodu, mir i sigurnost. Postoje osobe koje su spremne pomoći vam u vašoj odluci da živite život bez nasilja i u tome nećete biti sami.

 

Ako u vašem partnerskom odnosu prepoznajete neke od prije navedenih znakova nasilja ili ako su nastupile neke od gore navedenih posljedica nasilničkog ponašanja savjetujemo vam da to prijavite:
• Policiji
• Državnom odvjetništvu
• Nadležnom centru za socijalnu skrb
• Nevladinoj udruzi
• Zdravstvenoj ustanovi
• Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova

 

Za detaljnije informacije što je sve moguće poduzeti ako ste žrtva nasilja ili jednostavno želite sa nekim razgovarati i potrebna Vam je podrška, obratite nam se putem naše SOS linije na broj 032 /421 191 ili možete osobno doći u našu Udrugu na adresu Brune Bušića 74, svakim radnim danom od 8:00 do 15:00 sati na adresu Udruga žena Vukovar, Brune Bušića 74, 32010 Vukovar

 

Besplatna pravna pomoć

Udruga žena Vukovar je ovlaštena pružateljica besplatne primarne pravne pomoći
Primarna pravna pomoć obuhvaća:
– opću pravnu informaciju (opću i načelnu uputu o pravnom uređenju pojedinog područja)
– pravni savjet (cjelovitu uputu o načinu i mogućnostima rješavanja ostvarenja i/ili zaštite određenog prava)
– sastavljanje podnesaka pred javnopravnim tijelima, europskim sudom za ljudska prava i međunarodnim organizacijama
– zastupanje pred javnopravnim tijelima (tijela državne uprave, druga državna tijela, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravne osobe koje imaju javne ovlasti)
– pravnu pomoć u izvansudskom mirnom rješenju spora

 

NAPOMENA:
Primarna pravna pomoć NE obuhvaća zastupanje i sastavljanje podnesaka u sudskim postupcima, dakle NISMO Vas ovlašteni predstavljati pred sudovima.

 

Pravnu pomoć u Udruzi pruža Magistra prava koja za rad ima ovlaštenje Ministarstva pravosuđa, dobivenog temeljem određenog radnog iskustva i ispunjavanja drugih propisanih uvjeta.

 

Savjetovalište je namijenjeno žrtvama svih oblika nasilja (psihičko, fizičko, seksualno, ekonomsko, obiteljsko, partnersko, vršnjačko, mobbing itd.), bez obzira na dob, spol i rod, te svim zainteresiranim građanima/kama koji trebaju opću pravnu informaciju, pravni savjet i dr.